Изследване на fx5E (алергия към яйца, мляко, риба, соя, и фъстъци)

Цена: 28.00лв
Време за изпълнение: всеки петък след 17 ч.
Условия и изисквания: Сутрин на гладно
Материал за изследване (проба): Венозна или капилярна кръв
Добави в списък с изследвания

Забележка: Една седмица преди изследването пациентът не трябва да е приемал кортикостероидни и антихистаминови препарати и да не е на биологично лечение.

fx5 e скринигов показател за алергия към яйца, мляко, риба, соя и фъстъци.

Яйцата са една от най-честата причина за алергични реакции при децата. IgE специфични антитела към яйчен белтък са обикновено едни от първите антитела появяващи се у деца които развиват атопични заболявания.Те могат да се използават като индикатор за появата на атопично респираторно заболяван.Те са и най-честата причина за появата на уртикария и екзема при деца.

Кравето мляко е един от най-честите причинители на тежки алергични леакции при децата, като процента варира 0.5-7.5%.Някои пациенти остават за цял живот алергични.Алергия предизвикана от кравето мляко може да се прояви като астма, риноконюнктивит, серозно възпалени на средното ухо, екзема и оплакванияотстрана нахраносмилателния тракт.

Алергичната реакция към риба може да бъде много тежка да се стигне до анафилактичен шок.Такива пациенти имат оплаквания не само когато консумират риба или рибни продукти, но също така и когато вдишват пари отделили се при готвене на риба, дори когато докосват риба с гола ръка.

Фъстъците не са ядки, а семена на бобово растение. Те могат да са причина за тежки хронителни алергии при деца и възрастин. Алергията към фъстъци най-често започва в детството и за разлика от другите хранителни алергии продължава през целия живот. Алергичната реакция може да бъде от лека до много тежка и с проявява като атопичен дерматит, ангиоедема, астма, диария, гадене, повръщане.

Соята се счита за класичиски ханителен алерген и една от храните към които децата често имат алергия. Алергичната реакция към соевите зърна най - често се проявява със стомашни и кожни проблеми, но също така може да има и оплаквания от страна на дихателната система.