Алфа-лактоалбумин (f76)

Цена: 42.00лв
Време за изпълнение: до 15 работни дни
Условия и изисквания: -
Материал за изследване (проба): венозна кръв
Добави в списък с изследвания

Този тест е предназначен за откриване и диагностициране на алергия към алфа-лактоалбумин.

Алфа-лактоалбуминът е един от основните белтъци, съдържащ се в суроватката от краве мляко. Кравето мляко съдържа главно два вида протеини, казеин - съставлява 80 % от общия млечен протеин, и суроватка, съставляваща съответно 20 % от общия млечен протеин. Алфа-лактоалбуминът се синтезира в млечната жлеза, екскретира се изключително по време на кърмене и е един от най-често срещаните протеини в млякото на повечето бозайници.

Млечните суроватъчни протеини като алфа-лактоалбумина са топлинно лабилни и следователно има вероятност да бъдат унищожени след продължителна топлинна обработка на млякото. Клиничните прояви на алфа-лактоалбумин медиирана алергия включват основно анафилаксия и атопичен дерматит.

Алергията към краве мляко се счита за една от най-честите педиатрични хранителни алергии и е преобладаваща при кърмачета и малки деца през първата година от живота, като засяга 0,5-3% от децата на възраст до 1 година. Тя може да бъде или IgE-медиирана, или не-IgE-медиирана. Клиничните прояви на алергия към протеините от краве мляко могат да бъдат незабавни (скоро след консумация) и забавени (след часове или дни) реакции. Незабавните реакции обикновено са IgE-медиирани и могат да доведат до ангиоедем, уртикария, влошаване на атопичния дерматит, повръщане, в някои случаи анафилаксия, както и респираторни симптоми (затруднено дишане, хрипове, кашлица). От друга страна, повечето забавени реакции не са медиирани от IgE и могат да доведат до стомашно-чревни симптоми (като ентеропатия или проктоколит) или кожни реакции (като атопичен дерматит).