Бърз антигенен тест COVID-19 Ag (Ковид-19)

Цена: 10.00лв
Време за изпълнение: от 30 минути до края на работния ден
Условия и изисквания: -
Материал за изследване (проба): Назофарингеален секрет, орофарингеален секрет
Добави в списък с изследвания

Предназначение

Бързият антигенен тест за COVID-19 (Ковид-19) представлява бърз хроматографски имуноанализ за качествено откриване на нуклеокапсидния протеин на SARS-CoV-2 (aнтиген) в проби от лица със съмнение за същата инфекция. Обикновено антигенът се открива в проби от горните дихателни пътища по време на острата фаза на инфекцията.

Положителните резултати показват наличие на вирусни антигени (вирусни частици). За определяне състоянието на инфекцията е необходима клинична корелация с анамнезата от пациента, поради съществуващи и безсимптомни форми.

Отрицателните резултати не изключват инфекция със SARS-CoV-2 и не трябва да се използват като единствено основание за лечение. Трябва да се третират като предполагаеми и да се потвърдят с молекулярен тест (PCR).

Предимства

Бърз, чувствителен, специфичен, неинвазивен.

Повече за COVID-19

Новите коронавируси принадлежат към род Бетакоронавируси. Ковид-19 е остро респираторно инфекциозно заболяване. Пациентите, заразени с новия Коронавирус са основния източник на инфекция. Заразените хора, които не проявяват симптоми, също могат да бъдат източник на инфекция. Инкубационният период е средно от 3 до 5 дни.

Основните прояви включват висока температура, умора, суха кашлица. В някои от случаите се откриват запушване на носа, болки в гърлото, болки в мускулите и диария. Заразените хора, които не проявяват симптоми, също могат да бъдат източник на инфекция.

При отрицателен резултат на пациента се издава "зелен сертификат", валиден 48 часа, който се получава на SMS, може да бъде изтеглен с ID и парола от талона за резултат или взет на място от лабораторията.