Диаминооксидаза (DAO)

Цена: 49.00лв
Време за изпълнение: до 15 работни дни
Условия и изисквания: -
Материал за изследване (проба): венозна кръв
Добави в списък с изследвания

Непоносимостта към хистамин е резултат от дисбаланс между натрупания хистамин и капацитета за разграждане на хистамин. Хистаминът се среща в различна степен в много храни. При здрави хора хранителният хистамин може бързо да се детоксикира от аминооксидази, докато лицата с ниска аминооксидазна активност са изложени на риск от хистаминова токсичност.

Поглъщането на богата на хистамин храна, алкохол или лекарства, които освобождават хистамин или блокират активността на аминооксидазата, може да провокира диария, главоболие, риноконюнктивални симптоми, астма, хипотония, аритмия, уртикария, пруритус, зачервяване и други състояния при пациенти с непоносимост към хистамин. Симптомите могат да бъдат облекчени чрез диета без хистамин и/или лечение с антихистаминови препарати.

Диаминоксидазата (DAO) е ензим, служещ за разграждане на хранителния хистамин и е естествен защитен механизъм срещу излишния хистамин. Реакции на свръхчувствителност могат да възникнат, ако големи количества хистамин бъдат погълнати с храната или тялото произвежда повече хистамин, отколкото може да бъде разграден от диаминоксидазата. Диаминоксидазата се произвежда в тънките черва, но някои лекарства, определени храни и някои микроби могат да потиснат нейното производство.

Ниските нива на диаминоксидазата водят до следните симптоми и патологични състояния:

Симптомите, които възникват, когато нивата на диаминоксидазата са патологично ниски, са подобни на тези при излишък на хистамин, тъй като диаминоксидазата е ензимът, който разгражда и метаболизира хистамина. Пациенти, страдащи от уртикария, болест на Крон или цьолиакия, имат ниска активност на диаминоксидазата в кръвта.

Пациентите, които не могат да разграждат хистамина, развиват реакции на свръхчувствителност към определени храни и при излагане на много вещества. Симптомите на тези пациенти могат да бъдат подобрени чрез предприемане на подходящи диетични мерки и/или прием на лекарства (антихистамини) и хранителни добавки.

Тъй като диаминоксидазата се произвежда в стомашно-чревния тракт, ниските й нива са показателни за неправилно функциониране на храносмилателната система и нарушение на чревната бариера.