Фецес - Йерсиния ентероколитика (бърз тест)

Цена: 28.00лв
Време за изпълнение: до края на работния ден
Условия и изисквания: -
Материал за изследване (проба): Фецес

Какво представлява йерсиниозата? Това е бактериална инфекция, причинена най-често от вида Yersinia enterocolitica. Симптомите на заболяването зависят от възрастта на заразения индивид. Инфекцията се среща най-често при малки деца. Характерни оплаквания при тях са висока температура, коремна болка и диария, която понякога е кървава. Симптомите обикновено се развиват след инкубационен период 4-7 дни и могат да продължат 1-3 седмици и повече. При по-големите деца и възрастните болката е предимно в дясния долен квадрант на корема и в съчетание с високата температура може да се сгреши с апендицит. В миналото тези прояви на йерсиниозата са ставали повод за ненужни оперативни интервенции.

Как хората се заразяват с Йерсиния? Повечето хора се заразяват при консумация на замърсена храна, особено сурово или недостатъчно обработено свинско месо, или чрез контакт с лице, което борави със свински продукти. Кърмачетата могат да бъдат инфектирани, ако възрастните, които се грижат за тях, докосват контаминирана храна и след това не измиват добре ръцете си преди да пипат детето, играчките или приборите му за хранене. Хората понякога се заразяват след консумация на замърсено мляко или използване на неконтролирани водоизточници, както и след контакт със заразени животни или техните изпражнения.

Как се диагностицира йерсиниозата? Най-сигурно йерсиниозата се диагностицира чрез доказване на причинителя във фецеса на заразен човек. При съмнение за такава инфекция е важно причинителят насочено да се търси чрез специални изследвания. Лаборатория „ЛИНА“ извършва бърз тест за доказване на Yersinia enterocolitica серотипове O:3 и O:9.