Фолиева киселина (Витамин B9)

Цена: 20.00лв
Време за изпълнение: от 2 часа до края на работния ден
Условия и изисквания: Сутрин на гладно, две седмици след спиране на приема на витамини
Материал за изследване (проба): Венозна или капилярна кръв
Добави в списък с изследвания

Фолиевата киселина е витамин от група В. Наричан е още витамин В9. Участва в синтезата на нуклеотидите и метаболизма на аминокиселините. Особено важна е през периоди на бързо клетъчно делене и растеж, например в ранно детство и по време на бременност. Необходима е и за нормалната продукция на червените кръвни клетки (еритроцити), като при недостиг се развива мегалобластна анемия.

Източник на фолиева киселина са зелените листни зеленчуци (зелени салати, броколи, спанак, магданоз), цитрусовите плодове, пълнозърнестият хляб, черен дроб, грах и др. Участва във формирането и на нервната система на плода. Затова, при бременност и склонност на майката към анемия, е добре да се приема допълнително под формата на хранителна добавка.

При анемични синдроми, свързани с недостиг на фолиева киселина, се развива клинична картина, подобна на тази при Витамин B12 дефицитна анемия, характеризираща се с нисък брой на еритроцитите вследствие на скъсения им живот, които са с повишен обем и хемоглобинов пълнеж ( макроцити ).