Изследване на глюкоза (кръвна захар)

Цена: 1.50лв
Време за изпълнение: от 2 часа до края на работния ден
Условия и изисквания: Сутрин на гладно или по спешност веднага
Материал за изследване (проба): Венозна или капилярна кръв
Добави в списък с изследвания

Изследването на нивата на кръвната захар е един от най-често назначаваните лабораторни анализи. Използва се за диагностика на захарен диабет и контрол на провежданата терапия, за устаноновяване на гестационен диабет и проследяване на бременни диабетички най-често между 24-а и 28-а г.с, за уточняване на глюкозурия, при съмнение за хипогликемични състояния, както и при профилактични изследвания на пациенти.

Изследва се сутрин, на гладно / след 8-10 часова хранителна пауза / или 2 часа след приемане на храна /постпрандиална глюкоза/, а също така и в хода на орален глюкозотолерантен тест.

Повишени стойности се установяват освен при захарен диабет, при заболявания на панкреаса, остър стрес, миокарден инфаркт, синдром на Кушинг, хипертироидизъм, акромегалия, хемохроматоза, изгаряния, прием на някои лекарства - кортикостероиди, антидепресанти, диуретици, салицилати, литий.

Намалени са стойностите при инсулином, надбъбречна недостатъчност, хипотироидизъм, чернодробни увреждания, някои отравяния, недохранване, гликогенози.