Кръвна захар (глюкоза)

Цена: 1.70лв
Време за изпълнение: от 2 часа до края на работния ден
Условия и изисквания: Сутрин на гладно или по спешност веднага
Материал за изследване (проба): Венозна или капилярна кръв
Добави в списък с изследвания

Изследването на нивата на кръвната захар е един от най-често назначаваните лабораторни анализи. Използва се за диагностика на захарен диабет и контрол на провежданата терапия, за установяване на гестационен диабет и проследяване на бременни диабетички най-често между 24-а и 28-а г.с., за уточняване на глюкозурия, при съмнение за хипогликемични състояния, както и при профилактични изследвания на пациенти.

Изследва се сутрин, на гладно / след 8-10 часова хранителна пауза / или 2 часа след приемане на храна /постпрандиална глюкоза/, а също така и в хода на орален глюкозотолерантен тест.

Повишени стойности се установяват освен при захарен диабет, също така и при заболявания на панкреаса, остър стрес, миокарден инфаркт, синдром на Кушинг, хипертиреоидизъм, акромегалия, хемохроматоза, изгаряния, прием на някои лекарства - кортикостероиди, антидепресанти, диуретици, салицилати, литий.

Намалени са стойностите при инсулином, надбъбречна недостатъчност, хипотиреоидизъм, чернодробни увреждания, някои отравяния, недохранване, гликогенози.