Хомоцистеин (ХЦ)

Цена: 39.00лв
Време за изпълнение: до края на работния ден
Условия и изисквания: Сутрин на гладно. Без прием на витамини и хранителни добавки, съдържащи вит. В12 и Фолиева киселина
Материал за изследване (проба): Венозна кръв
Добави в списък с изследвания

Хомоцистеинът е аминокиселина, която съдържа сяра. Аминокиселините са градивните елементи на всички белтъци в организма, затова те са изключително важни за неговото правилно функциониране. Някои от аминокиселините не могат да се синтезират от организма и трябва да се набавят с храната. Тези аминокиселини се наричат незаменими и при човека те са 8. Една от тях е метионина. Метионинът е мощен антиоксидант, неутрализира свободните радикали, образуващи се в организма под действието на редица токсични и възпалителни агенти, има и протективно действие върху черния дроб, също така антисклеротично действие. Много проучвания сочат, че тази аминокиселина действа благоприятно върху липидния обмен, понижава холестерола. Хомоцистеинът се явява междинен продукт при метаболизма на метионина. При тази трансформация в организма са необходими някои витамини от група В като фолиева киселина, вит. В12/ кобаламин/, вит. В6 /пиридоксин/ и вит.В2 /рибофлавин/. Нарушения в баланса при формиране и отстраняване на хомоцистеина водят до промени в неговите плазмени концентрации.

Плазмените концентрации на хомоцистеина могат да са индикатор за няколко много съществени отклонения от нормалната биохимия на организма. При недостиг на витамини от група В, нивата на хомоцистеина много бързо се покачват, още преди да са се понижили техните концентрации в кръвта.Това е един много ранен маркер за откриване на дефицит на вит.В12 и фолиева киселина, особено при рискови за развитието на подобен дефицит пациенти. Той е и надежден показател за проследяване на ефекта от лечението на този дефицит.

Установено е и че високият хомоцистеин в кръвта е независим рисков фактор за развитието на усложнения при пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Плазмените му нива са свързани и с някои вродени генетични дефекти, с усложнения по време на бременността, с някои психиатрични заболявания, поради това той има своето значение и приложение в диагностиката на редица заболявания.

В Медико-диагностична лаборатория „Лина“ определяме хомоцистеина с хемилуминисцентен имунологичен метод на имунологичен анализатор „Immulite 2000″. Подготовката за това изследване изисква вземането на кръвта да става сутрин на гладно. Лек прием на храна на се отразява съществено на резулта, но богат прием на белтъчини увеличава хомоцистеина с 10-15%.