Казеин (f78)

Цена: 42.00лв
Време за изпълнение: до 15 работни дни
Условия и изисквания: -
Материал за изследване (проба): венозна кръв
Добави в списък с изследвания

Този тест е алерген-специфичен тест за IgE антитела, който определя количествено IgE отговора на индивида към казеина. Това е количествен анализ, който е предназначен за подпомагане диагностицирането на хранителна алергия към краве мляко.

Казеинът (Bos d 8) е един от основените алергизиращи протеини в кравето мляко. Сенсибилизацията към казеин варира между 0,9-65% от пациентите с алергия към краве мляко. Казеинът е силно топлоустойчив протеин и е установено, че неговата алергенност се запазва въпреки нагряването до 120°С (за 15 минути). Клиничните прояви на казеин-медиирана алергия включват основно атопичен дерматит.

Кравето мляко съдържа главно казеин (съставляващ около 80 % от общия млечен протеин) и суроватка (съставляващ около 20 % от общия млечен протеин). Kазеинът се състои от четири различни фракции - αS1, αS2, β и κ-казеини. Най-важният алерген, идентифициран в казеина, е αS1 казеин.

Алергията към краве мляко се счита за една от най-честите педиатрични хранителни алергии и е преобладаваща при кърмачета и малки деца през първата година от живота, като засяга 0,5-3% на възраст до 1 година. Тя може да бъде или IgE-медиирана, или не-IgE-медиирана. Клиничните прояви на алергия към протеини от краве мляко могат да бъдат незабавни (скоро след консумация) и забавени (след часове или дни на консумация) реакции. Незабавните реакции обикновено са IgE-медиирани и могат да доведат до ангиоедем, уртикария, влошаване на атопичния дерматит, повръщане, в някои случаи анафилаксия, както и респираторни симптоми (затруднено дишане, хрипове, кашлица). От друга страна, повечето забавени реакции не са медиирани от IgE и могат да доведат до стомашно-чревни симптоми (като ентеропатия или проктоколит) или кожни реакции (като атопичен дерматит).