Левкограма

Цена: 4.80лв
Време за изпълнение: от 2 часа до края на работния ден
Условия и изисквания: Сутрин на гладно
Материал за изследване (проба): Венозна или капилярна кръв
Добави в списък с изследвания

Левкограмата е разпределението на левкоцитите (белите кръвни клетки) от кръвната картина като проценти и като брой от общия брой на тези клетки. Те се диференцират в зависимост от формата, големината, цвета, строежа и други характерни структури на клетката: ядро, цитоплазма, тяхното съотношение, както и намиращите се в тях ядрени и цитоплазмени образувания.

В кръвта на човека нормално се срещат следните групи клетки:

Възможно е да се срещнат и гранулоцити с пръчкоядрено ядро и клетки, наподобяващи лимфоцитите, но с по-интензивно синьо оцветена цитоплазма (плазматични клетки).

Появата на по-млади клетки или на клетки с отличаваща се от нормата структура, форма, големина и строеж на ядрото (бластни клетки), е свързана със сериозни заболявания и е алармиращ признак за консултация с лекар хематолог или онколог.

Най-често левкограмата се търси като допълващо изследване на кръвната картина, като може да се прецени правилно само, ако се знаят показателите на кръвната картина на пациента.

Изследването може да бъде извършено на апарат, който едновременно с показателите на кръвната картина диференцира левкоцитите, използвайки различни принципи и методи на анализ, както и визуално-микроскопски от лекар, който наблюдавайки левкоцитите на микроскопски препарат ги диференцира и определя процентното им съотношение.