PCR тест за коронавирус COVID-19 (Ковид-19)

Цена: 60.00лв
Време за изпълнение: От 4 до 36 часа в зависимост от часа на даване на пробата.
Условия и изисквания: -
Материал за изследване (проба): Назофарингеален секрет и/или орофарингеален секрет, бронхиален лаваж
Добави в списък с изследвания

Такса пробовземане и административно обслужване: 5 лв.

Условия и изисквания

Назофарингеалните секретите се взимат със стерилен дакронов тампон / четчица по всяко време на денонощието. Орофарингеалните секрети - най-добре сутрин на гладно или поне 3-4 часа след хранене. (Памучни тампони и такива с дървени дръжки не са подходящи.) Съхраняват се в хладилни условия.

Предимства

Високочувствителен, високоспецифичен, неинвазивен, златен стандарт.

Предназначение

Генетичното изследване чрез полимеразната верижна реакция (RT-PCR) е считано за златен стандарт за откриване на коронавирус (SARS-CoV-2). Благодарение на него директно се доказва наличието на РНК (рибонуклеинова киселина) на вируса в материали от дихателната система.

RT-PCR е тест, включващ амплификация на нуклеинови киселини (NAAT), който отчита уникални за причинителя на COVID-19 (SARS-CoV-2) вирусни последователности. Вирусните гени, които понастоящем са основен таргет, са: N, E, S и RdRP (СЗО). Валидираният процес по детекция на SARS-CoV-2 е както следва: (а) първа линия скрининг - Е ген, потвърдителен скрининг - RdRP ген, допълнителен потвърдителен скрининг - N ген.

Медицинска лаборатория „ЛИНА” е одобрена от Министерството на здравеопазването за доказване на COVID-19 (Ковид-19). Затова резултатите от нейните PCR тестове се признават при пътуване в чужбина. Всеки пациент е длъжен да носи лични предпазни средства – маска и ръкавици. Изследването се извършва само след предоставяне на лична карта, т.е. то не е анонимно. Личните данни се съхраняват според регламента на ЕС и се използват за връзка с пациента при нужда. Резултатите може да са придружени със сертификат на английски език, необходим при пътуване. За дата на изследването се счита датата на вземане на пробата. Положителните резултати се съобщават на РЗИ, от чиято компетентност са по-нататъшните мерки.