Витамин В12

Цена: 20.00лв
Време за изпълнение: от 2 часа до края на работния ден
Условия и изисквания: Сутрин на гладно, две седмици след спиране на приема на витамини
Материал за изследване (проба): Венозна или капилярна кръв
Добави в списък с изследвания

Витамин B12 или Кобаламин е водноразтворим витамин, който играе важна роля за нормалното функциониране на нервната система и за формирането на червените кръвни клетки, като регулира процесите на растеж, деление и диференциация. Съдържа се в продуктите от животински произход (месо, мляко, яйца). Транспортира се от специфичен белтък - транскобаламин.

Недоимъкът му води до нарушена синтеза на ДНК, в резултат на което се забавя узряването на ядрата на клетките на еритропоезата, в сравнение с това на цитоплазмата, което води до т.нар. мегалобластно кръвотворене. При него се образуват дефектни еритроцити, с по-големи размери /макроцити/, които са със скъсена преживяемост, преждевременно се разрушават и броят им намалява. Развива се при недостатъчен внос на витамина с храната. Запасите му в черния дроб и слезката са достатъчно големи, а изразходването му става бавно. Поради тази причина, развитието на мегалобластна анемия се развива след поне 3 годишен недостиг в доставката на вит. В12 в организма.

Нарушеното му усвояване е друга честа причина за развитие на витаминния недоимък. Появява се в резултат на различни заболявания на тънките черва /цьолиакия, болест на Крон/. Пернициозна анемия се развива и при вродена неспособност на стомаха да секретира вещество /Intrinsic factor/, необходимо за усвояването на витамин В12 в червата.

Повишени нива се наблюдават при някои кръвни заболявания - хронична миелогенна левкемия, полицитемия вера, а също така и при заболявания на черния дроб /остър и хроничен хепатит, цироза/ и др.