„ЛИНА” получи междунарoден сертификат за изследванията за човешки папиломен вирус

„ЛИНА” получи международно признание за качеството и точността на генетичните изследвания за човешки папиломен вирус (HPV).

Лабораторията премина успешно стриктния контрол на германския институт INSTAND, който е една от най-уважаваните сертифициращи институции в Европа. За участие в него здравното заведение спази сложна и дълга процедура, включваща изпращане на проби за сравнение от института в Дюселдорф. Резултатите, които “ЛИНА” изпрати, са напълно екзактни и потвърдиха, че лабораторията спазва най-добрите медицински стандарти . Това гарантира спокойствие на пациентите, че доверявайки се на „ЛИНА”, получават възможно най-прецизната диагностика.

Лабораторията извършва изследване на високорискови и нискорискови типовече човешки папиломен вирус чрез PCR тест. Това е изключително ефективен метод за превенция срещу рак на маточната шийка, тъй като измененията се откриват много по-рано в сравнение с други анализи. А лечението, ако се налага такова, е по-навременно и ефективно.

В последните години случаите на рак на маточната шийка се увеличават все повече, затова съветът на специалистите е освен добре познатата цитонамазка жените да правят и HPV генотипиране. От миналата година то се поема от Националната здравноосигурителна каса и може да бъде назначено от специалист. Тестът включва общо четиринадесет генотипа HPV: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68, за които има данни, че причиняват 90% от цервикалните карциноми. Проба се взема от шийката на матката от лекар акушер- гинеколог, след което пациентката трябва да я остави в лабораторията. Резултатът е готов до 3 работни дни.

inline-image

Всички новини
2023-01-19

facebook twitter linkedin viber whatsapp