Андрофлор скрийн

Цена: 108.00лв
Време за изпълнение: до три работни дни
Условия и изисквания: -
Материал за изследване (проба): -
Добави в списък с изследвания

Каква информация дава Androflor® Screen тест?

Откриване на причинители на полово-предавани инфекции:

*При определени състояния транзиторната (временна) микрофлора може да наруши баланса на нормалната микрофлора и да е причина за развитието на инфекции

Инструкции за вземане, съхранение и транспорт на проби за Androflor® Screen

Указания преди вземане на пробите Минимум 2 седмици преди вземане на пробата да не са приемани aнтимикробни препарати. Минимум 24 часа преди вземане на пробата да не са прилагани локални антисептици. Въздържане от уриниране 3 часа преди вземане на: уретрален секрет; материал от препуциума, главичката на пениса и препуциалната торбичка; урина. Въздържане от секс 3 дни преди вземане на: простатен секрет; еякулат. Съобразяване на вида на пробата с целта на изследването: за диагноза на уретрит и баланопостит и за контрол на лечението им - уретрален секрет; материал от главичката на пениса, препуциума и препуциалната торбичка; урина; за диагноза на простатит, мъжки стерилитет и за контрол на лечението им - простатен секрет; еякулат; биопсичен материал.

Материали за изследване

Уретрален секрет

Пациентът трябва да се въздържа от уриниране 3 часа преди вземане на пробата. В случай на значителна секреция от уретрата, материал се взема 15-20 минути след уриниране. Пробата се взема от лекар като се използва специален уретрален тампон. Ако има секрети, те се отстраняват от отвора на уретрата със сух стерилен памучен тампон. Ако е необходимо, външният уретрален отвор се навлажнява с тампон, напоен в стерилен физиологичен разтвор. Уретралният тампон се въвежда на около 3 см в уретрата и се завърта в една посока за минимум 10 секунди. При деца пробата се взема само от външния отвор на уретрата. След това тампонът се поставя в пластмасова епруветка без транспортна среда.

Материал от препуциума, главичката на пениса и препуциалната торбичка

Пациентът трябва да се въздържа от уриниране 3 часа преди вземане на пробата. С тампон се обтриват препуциума, главичката на пениса и препуциалната торбичка. След това тампонът се поставя в пластмасова епруветка без транспортна среда.

Урина

Урината като материал е подходяща само за откриване на патогенни микроорганизми! Урина се препоръчва за диагностициране на остри възпалителни процеси поради изразена болезненост при въвеждане на тампон в уретрата. Тъй като първата сутрешна урина е подобна на остъргване на епителни клетки от уретрата, първата порция сутрешна урина се събира в най-малкия възможен обем (няколко милилитра, максимално 25 мл), за да се увеличи концентрацията на микроорганизми в пробата. По-малко за предпочитане е да се използва за тестване частта от урината, събрана 3 или повече часа след последното уриниране. Урината се събира в сух стерилен контейнер, снабден с винтова капачка. Контейнерът се затваря плътно!

Еякулат

Пациентът трябва да се въздържа от секс през последните 3 дни. Пациентът уринира като напълно изпразва пикочния мехур. След уриниране пациентът трябва да измие ръцете си със сапун и вода, да измие външните гениталии със сапун и вода, да изтрие препуциума и главичката на пениса със стерилна салфетка. Еякулатът се получава чрез мастурбация и се събира в сух стерилен контейнер, снабден с винтова капачка. Контейнерът се затваря плътно!

Простатен секрет

Пациентът трябва да се въздържа от секс през последните 3 дни. Ако се подозира остър простатит, масажът на простата е строго забранен! Преди вземане на простатен секрет, главичката на пениса се обтрива с тампон, напоен с физиологичен разтвор. Простатен секрет се получава след масаж на простатата през ректума, извършен от лекар. След края на масажа, секретираната простатна течност под формата на капка (0.5-1 мл) се събира в сух стерилен контейнер, снабден с винтова капачка. Контейнерът се затваря плътно! Възможно е събиране на остатъчна урина след масаж на простатата.

Биопсичен материал от простата Биопсичният материал се поставя в стерилен контейнер със стерилен физиологичен разтвор или стерилна вода (не повече от 0.5 мл) или в сух стерилен контейнер.

Условия за съхранение и транспортиране на проби Пробите се доставят до лабораторията по възможно най-бързия начин. Ако времето за съхранение и транспортиране на клиничните материали е повече от 2 часа, но не повече от един ден, пробите трябва да са при температура 4-10 °С. Когато не е възможно клиничните материали да се доставят в лабораторията в рамките на 24 часа, се разрешава еднократно замразяване и съхранение при -20 °C до един месец.