Бета-лактоглобулин (f77)

Цена: 42.00лв
Време за изпълнение: до 15 работни дни
Условия и изисквания: -
Материал за изследване (проба): венозна кръв
Добави в списък с изследвания

Този тест е показан за откриване и диагностициране на алергия към бета-лактоглобулин.

Бета-лактоглобулинът, заедно с Алфа-лактоалбумина, е основният суроватъчен протеин на кравето и овчето мляко (~3 g/L) и се сочи като един от основните алергизиращи протеини. Кравето мляко съдържа главно два вида протеини, които включват казеин (80 % от общия млечен протеин) и суроватка (в нея се съдържа 20 % от общия млечен протеин). Бета-лактоглобулин е основният протеин в суроватката, следван от α-лактоалбумин. Той се съдържа в изобилие в кравето мляко, синтезира се в епителните клетки на млечната жлеза. Открива се и в млякото на други бозайници, но липсва в човешката кърма.

Млечните суроватъчни протеини, като Бета-лактоглобулин са топлинно лабилни и следователно има вероятност да бъдат унищожени след продължителна топлинна обработка на млякото. Клиничните прояви на Бета-лактоглобулин-медиирана алергия включват основно анафилаксия и атопичен дерматит.

Алергията към краве мляко се счита за една от най-честите педиатрични хранителни алергии и е преобладаваща при кърмачета и малки деца през първата година от живота, като засяга 0,5-3% от децата на възраст до 1 година. Тя може да бъде или IgE-медиирана, или не-IgE-медиирана. Клиничните прояви на алергия към протеини от краве мляко могат да бъдат незабавни (скоро след консумация) и забавени (след часове или дни на консумация) реакции. Незабавните реакции обикновено са IgE-медиирани и могат да доведат до ангиоедем, уртикария, влошаване на атопичния дерматит, повръщане, в някои случаи анафилаксия, както и респираторни симптоми (затруднено дишане, хрипове, кашлица). От друга страна, повечето забавени реакции не са медиирани от IgE и могат да доведат до стомашно-чревни симптоми (като ентеропатия или проктоколит) или кожни реакции (като атопичен дерматит).