ECP (Еозинофилен катионен протеин)

Цена: 38.00лв
Време за изпълнение: от 2 часа до края на работния ден
Условия и изисквания: -
Материал за изследване (проба): венозна кръв
Добави в списък с изследвания

Еозинофилният катионен протеин е белтък, който се съдържа във вторичните гранули на еозинофилните гранулоцити.

Еозинофилните гранулоцити са клетки, част от имунната ситема, които се намират основно в лигавицата на горните и долните дихателни пътища, стомашно-чревния тракт, тимусът, лимфните възли, далака. При паразитни инфекции, атопични заболявания, като атопичен дерматит и астма, броят на циркулиращите еозинофили често е повишен. При пациенти с хипереозинофилен синдром (HES) нивата на циркулиращите еозинофили са още по-високи.

Еозинофилният катионен протеин е маркер за еозинофилно заболяване и може да бъде определен количествено в биологични течности: серум, бронхоалвеоларен лаваж и назален секрет. Повишени нива на ECP се откриват при атопични заболявания като алергична астма и алергичен ринит, но понякога и при други заболявания, като бактериален синузит.

Концентрацията на ECP в серума дава значително по-добра информация за степента на тежест на алергичното заболяване в сравнение с IgE. Той корелира много добре с активността на заболяването. Този лабораторен параметър се използва за проследяване на лечението при бронхиална астма и атопичен дерматит. Клиничното подобрение е свързано с понижаване на серумната концентрация на ECP, докато екзацербацията на атопичното заболяване обикновено се предхожда от повишаване на серумната концентрация на ECP.

Индикация за измерване на ECP: