Калий (К)

Цена: 4.20лв
Време за изпълнение: до края на работния ден
Условия и изисквания: Сутрин на гладно или по спешност веднага
Материал за изследване (проба): Венозна кръв
Добави в списък с изследвания

Калият е главният вътреклетъчен катион. Концентрацията му в серума 3.5 -5.5 mmol/l, а в клетките - 150 mmol/l. Високата му концентрация в клетките се осигурява от калиево-натриевата помпа, която непрекъснато транспортира калиеви йони вътре срещу концентрационния градиент. Правилното функциониране на калиево-натриевата помпа е жизнено необходимо за предаването на нервните импулси и осъществяването на мускулното съкращение. Калият, приет с храна се абсорбира през гастроинтестиналния тракт, като ненужният калий се елиминира чрез бъбреците.

Изследването е свързано с диагностика на сърдечни, бъбречни, метаболитни и други заболявания, свързани с промени в електролитния баланс.

Състояния, свързани с високи концентрации на калий включват: остра и хронична бъбречна недостатъчност, чести кръвопреливания, хемолитична анемия, диабетна кетоацидоза, болест на Адисон, магнезиев дефицит, хипоалдостеронизъм и др.

Ниски концентрации на Калий се наблюдават при: дехидратация, заболявания, свързани с повръщане и диария, при хипералдостеронизъм и др.