Липопротеин (а)

Цена: 19.00лв
Време за изпълнение: до края на работния ден
Условия и изисквания: -
Материал за изследване (проба): Венозна кръв

Какво е липопротеин (а) и защо да предпочетете теста в лаборатория „ЛИНА”?

Липопротеин (а) е маркер, който показва дали имаме скрита предразположеност към сърдечносъдови проблеми.

Липопротеините са сложни частици, чиято функция е да транспортират липидите в организма.Това става благодарение на белтъчни компоненти в състава им, които обгръщат иначе неразтворимото мастно ядро и правят възможно транспорта им във водната съставка на кръвта. Липопротеин (а) има една особеност – една от белтъчните му съставки може много да варира по размер между различните индивиди, което е строго генетично обусловено. Поради това масата на тази частица може да е много различна между хората.

Повечето тестове, които измерват нивата на липопротеин (а), определят общата маса на частиците в mg/dl, а не тяхната концентрация. Така е възможно да се получи не съвсем коректна оценка на риска. Тестът в лаборатория „ЛИНА” е основан на най-новия подход - за определяне на концентрацията в nmol/l на тази атерогенна структура.

Пациентите, които е препоръчително да направят това изследване поне веднъж, са всички, които: Имат известни и установени с други изследвания рискови фактори и предразположения към сърдечносъдови заболявания Имат роднини по права линия с установени високи концентрации на липопротеин (а) Имат история за преждевременно сърдечно или мозъчносъдово заболяване Доказана наследствена хиперхолестеролемия При рецидивиращо сърдечно заболяване, въпреки оптимални нива на LDL-холестерола При пациенти със стеноза на аортната клапа.