Магнезий (Mg)

Цена: 4.50лв
Време за изпълнение: от 2 часа до края на работния ден
Условия и изисквания: Сутрин на гладно
Материал за изследване (проба): Венозна кръв
Добави в списък с изследвания

Забележка: Желателно е изследването да се извършва минимум 10 дни след последния прием на медикаменти, съдържащи магнезий.

Магнезият е един от най-разпространените микроелементи в тялото. Той е кофактор за повече от над 300 ензима, участва в мускулното съкращение, при провеждане на нервните импулси, в изграждането на костите. Намаленото ниво на магнезий в серума води до повишена нервномускулна възбудимост, тетания, гърчове. Магнезиев дефицит се развива при недостатъчен внос с храната, при загуби през гастроинтестиналния тракт или през бъбреците, а също така може да бъде свързано със заболявания като диабет, хипопаратиреоидизъм, хипертиреоидизъм, при продължителен прием на диуретици, в следоперативен период и др. Продължителен и значителен недостиг на магнезий може да доведе до мускулни спазми и ритъмни нарушения на сърцето.

Повишени нива на магнезия - хипермагнезиемия се получава в резултат на прием на някои медикаменти, като антиацидни препарати, вливане на парентерални разтвори, лечение на еклампсия и прееклампсия при бременните, нарушения във функцията на бъбреците. Клинично се проявява като понижение на нервномускулната възбудимост и слабост в крайниците.