Натрий (Na)

Цена: 4.20лв
Време за изпълнение: до края на работния ден
Условия и изисквания: Сутрин на гладно или по спешност веднага
Материал за изследване (проба): Венозна кръв
Добави в списък с изследвания

Натрият е главния катион на екстрацелуларната течност. Средната му концентрация в плазмата е 154 mmol/l. Той има централна роля в осигуряването на нормалното разпределение на водата в организма и осмотичното налягане на екстрацелуларните течности. Нормалната дневна диета съдаржа от 8 до 15 гр. сол, която напълно се абсорбира през гастроинтестиналния тракт. На човек са му необходими 1-2 mmol на ден. Излишъкът се екскретира през бъбреците, които са основен регулатор на количеството на вода и натрий в тялото.

При нарушения на водно-електролитния баланс се наблюдават и промени на концентрацията на натрия.

Причина за хипернатриемия могат да бъдат състояния като дехидратация, кетоацидоза, заболявания на бъбреците, синдром на Кушинг, повишен прием с храната, хипералдостеронизъм и др.

Пониженият Натрий често свидетелства по-скоро за излишък на течности, отколкото за дефицит на натрий. Това може да бъде предизвикано от: застойна сърдечна недостатъчност, тежки нефрити, отоци, повишен прием на течности, повишена продукция на Антидиуретичен хормон, водещ до задръжка на течности в организма, надбъбречна недостатъчност, а също така и при малабсорбция.