Орален глюкозотолерантен тест

Цена: 4.50лв
Време за изпълнение: до края на работния ден
Условия и изисквания: -
Материал за изследване (проба): Венозна или капилярна кръв
Добави в списък с изследвания

Забележка: Изследването се извършва по схема на лекуващия лекар.

Провежда се в случаи, при които нивата на кръвната захар на гладно или 2 часа след нахранване / постпрандиално / са с гранични стойности, или са в реферерентния интервал, но има съмнение за диабет. Тестът е полезен и при откриване на диабет по време на бременност.

Изследването изисква определена подготовка - три дни преди провеждането на теста, пациентът трябва да приема балансирана диета, включваща поне 150-200 гр./дневно въглехидрати, както и да няма прекомерни физически натоварвания, стрес и остри възпалителни процеси.Първото изследване на кръвна захар трябва да бъде направено сутрин, на гладно, след поне 8-часова хранителна пауза и без прием на алкохол.Тази първа проба служи като базална стойност, с която ще се сравняват останалите проби.След вземането и, пациентът трябва да изпие глюкозен разтвор с точно определена концентрация.Това се постига като 75гр. глюкоза /закупена от аптека под формата на прах /, се разтвори в 250-300 мл. вода. Разтворът трябва да се изпие в рамките на 5 минути.След това се вземат нови кръвни проби на 1-ви, 2-ри, а понякога и на 3-ти час.В тях отново се определят концентрациите на глюкоза.Обикновено, най-показателна е стойността на 2-я час, а пиковите стойности са на 1-я час след изпиване на глюкозния разтвор.

Съгласно препоръките на СЗО, 2006 са утвърдени четири основни степени на глюкозен толеранс - нормален толеранс, нарушена гликемия на гладно, нарушен глюкозен толеранс и захарен диабет. Нормален глюкозен толеранс : Кръвна захар на гладно < 6.1 mmol/l, а на 2-я час при ОГТТ< 7.8 mmol/l Нарушена гликемия на гладно : глюкоза на гладно 6.1 до 6.9 mmol/l; глюкоза на 2-я час при ОГТТ -< 7.8 mmol/l Нарушен глюкозен толеранс – НГТ на 2 час: глюкоза на гладно < 7.0 mmol/l; глюкоза на 2 час при ОГТТ - ≥ 7.8 и < 11.1 mmol/l Захарен диабет : глюкоза на гладно ≥ 7.0 mmol/l Плазмена глюкоза на 2 час при ОГТТ -≥ 11.1 mmol/l