Орален глюкозо-толерантен тест

Цена: 5.10лв
Време за изпълнение: до края на работния ден
Условия и изисквания: -
Материал за изследване (проба): Венозна или капилярна кръв
Добави в списък с изследвания

Забележка: Изследването се извършва по схема на лекуващия лекар.

Провежда се в случаи, при които нивата на кръвната захар на гладно или 2 часа след нахранване /постпрандиално/ са с гранични стойности, или са в реферерентния интервал, но има съмнение за диабет. Тестът е полезен и при откриване на диабет по време на бременност.

Изследването изисква определена подготовка - три дни преди провеждането на теста, пациентът трябва да приема балансирана диета, включваща поне 150-200 гр./дневно въглехидрати, както и да няма прекомерни физически натоварвания, стрес и остри възпалителни процеси.

Първото изследване на кръвна захар трябва да бъде направено сутрин, на гладно, след поне 8-часова хранителна пауза и без прием на алкохол. Тази първа проба служи като базална стойност, с която ще се сравняват останалите проби. След вземането ѝ, пациентът трябва да изпие глюкозен разтвор с точно определена концентрация.Това се постига като 75гр. глюкоза /закупена от аптека под формата на прах /, се разтвори в 250-300 мл. вода. Разтворът трябва да се изпие в рамките на 5 минути. След това се вземат нови кръвни проби на 1-ви, 2-ри, а понякога и на 3-ти час.В тях отново се определят концентрациите на глюкоза.Обикновено, най-показателна е стойността на 2-я час, а пиковите стойности са на 1-я час след изпиване на глюкозния разтвор.

Съгласно препоръките на СЗО, 2006 са утвърдени четири основни степени на глюкозен толеранс - нормален толеранс, нарушена гликемия на гладно, нарушен глюкозен толеранс и захарен диабет.