Изследване на total PSA

Цена: 18.00лв
Време за изпълнение: до края на работния ден
Условия и изисквания: Сутрин до 12 ч. Една седмица след манипулации, свързани с простатната жлеза.
Материал за изследване (проба): Венозна кръв
Добави в списък с изследвания

Total PSA-общ простатно-специфичен антиген е определяне на тоталния (свободен + свързан) простатно- специфичен антиген(tPSA) в човешки серум или плазма.Той се образува от клетките на простатната жлеза,като се отделя в семенната течност и само малка част преминава в кръвта.

Високите стойности на Total PSA в серума са белег за заболяване на простата (простатит,инфекция на пикочните пътища, доброкачествена хиперплазия или карцином). Определянето на PSA подпомага поставянето на диагнозата простатен карцином и в ранните стадии,преди развитие на клиничните симптоми,като се използва и за проследяване на развитието и ефективността на терапията. Възпаление или травма на простата може да причини повишаване на маркера с различна продължителност и сила.

Изследването се извършва поне 10 дни след ректално туширане,преди започване на терапия или поне 15 дни след оперативна интервенция,лъче-или химиотерапия.Усилена физическа дейност,засягаща простатата/каране на колело,полов акт/,може да доведе до временно повишаване нивото на PSA и затова трябва да бъде изключена преди изследването.