Микроскопско броене на тромбоцити

Цена: 4.80лв
Време за изпълнение: до края на работния ден
Условия и изисквания: Сутрин на гладно или по спешност веднага
Материал за изследване (проба): Венозна или капилярна кръв
Добави в списък с изследвания

Този тест е показан за диагностика на състояния, свързани с понижаване на тромбоцитния брой - тромбоцитопения (намаляване на броя на тромбоцитите) или увеличение на тромбоцитния брой - тромбоцитоза (увеличаване на броя на тромбоцитите). Изследването им дава информация за степента на производство на тромбоцити, както и повлияването им при лекарствената и лъчевата терапия при ракови заболявания.

Тромбоцитите са мегакариоцитни фрагменти и се образуват в костния мозък. Те циркулират в кръвта от 8 до 12 дни и след това се отстраняват от кръвния поток от далака. Тромбоцитите са от съществено значение за хемостазата и образуването на кръвни съсиреци. Когато целостта на стената на кръвоносния съд е нарушена, тромбоцитите се прикрепят към нея и се натрупват, образувайки кръвен съсирек.

Микроскопското изследването на тромбоцити обикновено се назначава заедно с или след извършване на пълна кръвна картина (ПКК), за да се направи проверка на необичайни или суспектни стойности на тромбоцитите, получени от автоматичното изброяване.

Ако броят на тромбоцитите е твърде нисък, това може да е резултат от: увреждане на костния мозък; при пациенти, провеждащи химиотерапия или лъчева терапия, някои видове онкохематологични заболявания като левкемия или лимфом; увеличени размери на далака; злоупотреба с алкохол; хемолитично-уремичен синдром (заболяване, свързано с разрушаване на тромбоцитите); имунна тромбоцитопения (синини под кожата поради ниски тромбоцити); силно кървене след нараняване; тромботична тромбоцитопенична пурпура (кръвни съсиреци в малки кръвоносни съдове в цялото тяло); вирусни или бактериални инфекции.

Симптомите, които се наблюдават при понижение на тромбоцитите в тялото включват: лесно образуване на синини, прекомерно кървене от малки порезни наранявания, кървене от венците или от носа, менорагия (обилно менструално кървене), мускулни или ставни болки, силно главоболие, слабост или замаяност.

Високият брой на тромбоцитите може да е индикация за: проблеми с имунната система, инфекции, генетичен дефект, свързан с контрола на производството на тромбоцити, някои видове тумори.

Симптомите, дължащи се на увеличен брой тромбоцити в кръвта включват: лесно образуване на синини, болка в гърдите, тромбоза, подуване на краката, задух, инсулт, изтръпване или парене по върховете на пръстите, ръцете и краката, слабост, замайване или умора.