Желязо (Fe)

Цена: 4.80лв
Време за изпълнение: до края на работния ден
Условия и изисквания: Сутрин на гладно. Минимум 20 дни след последния прием на железни препарати.
Материал за изследване (проба): Венозна кръв
Добави в списък с изследвания

Желязото е един от най-важните микроелементи в организма, който влиза в състава на хемоглобина в еритроцитите и по този начин участва в транспорта на кислород в тялото. То е съставна част и от мускулния белтък миоглобин и някои ферменти. Нормално, тялото на възрастен човек съдържа 4-5 гр. желязо. От тях, 70 % влиза в състава на хемоглобина, а останалото количество се съхранява в тъканите под форма на феритин и хемосидерин. Когато концентрациите му в кръвта намалеят, организмът започва да използва запасите си от желязо в тъканите. При продължителен дефицит на желязо, резервите се изчерпват и се развива желязодефицитна анемия. От друга страна, при постъпване на прекалено много желязо в организма, то започва да се натрупва и отлага в черен дроб, сърце, панкреас и може да ги увреди.

Интерпретацията на резултатите обикновено става съвместно с оценка на останалите показатели, оценяващи метаболизма на желязото - Тотален желязосвързващ капацитет, феритин, трансферин, процент на насищане на трансферина.

Причини за понижени нива на желязо в серума могат да бъдат: желязодефицитна анемия (най-честата причина за това състояние обикновено е хронична кръвозагуба или недостатъчен прием на месни продукти), хронични заболявания, нарушено усвояване на желязото при заболявания на червата, трети триместър на бременността, инфаркт на миокарда и др.

Повишени концентрации на желязо се наблюдават при: таласемия (наследствено заболяване, при което има изменена структура на хемоглобина, водещо до повишен разпад на еритроцитите), вит. В12 дефицит, наследствена хемохроматоза, множествени кръвопреливания, неадекватно назначение на железни препарати.

Какво може да повлияе на резултата? Приемът даже на една таблетка, съдържаща желязо, може значително да повиши концентрациите му в кръвта. Алкохол, естрогени, орални контрацептиви повишават желязото. Някои антибиотици, големи дози аспирин, метформин и тестостерон могат да го понижат. Непосредствено преди менструация, концентрациите на желязо се повишават, по време на менструалния цикъл се понижават. Хранителни добавки, съдържащи желязо или танинова киселина, също могат да повлияят резултата. Хроничен стрес и недоспиване намаляват нивата му. Максимални концентрации на желязо се установяват в сутрешните часове, а вечер са по-ниски.

От изключително значение за получаване на достоверен резултат за желязо е изследването да бъде извършено с венозна кръв, взета сутрин, на гладно, без прием на медикаменти и добавки, които могат да се отразят на концентрациите му. Проследяване на ефекта при терапия следва да се направи поне 20 дни след спиране на железния препарат.